Fri programvara, eller open source som det också vanligtvis kallas, är ett sätt för programmerare att erbjuda gratis verktyg till användare. Detta sker mest inom Linux, men det finns program som är skapade även för Windows. När du använder Linux har du däremot ett helt operativsystem skapat med öppen källkod, och du har möjlighet att modifiera innehållet på egen risk. Det finns inga ”stödhjul” när du använder Linux, och särskilt inte om du är inloggad som root. Root betyder att du har alla behörigheter och kan ändra eller ta bort all information på datorn. Ett simpelt kommando som ”rm -rf” kan få all sparad information att försvinna.

Olika Linuxdistributioner

Linux kommer i flera olika distributioner, och detta är ett sätt för människor att ge ut egna varianter av det populära operativsystemet. Genom att använda Linux får du ett stabilare operativsystem som kraschar oerhört sällan, och även om den skulle göra det kan du oftast se till att datorn fortsätter att hålla sig uppkopplad till internet. En stor anledning till att Linux används inom servrar och superdatorer är att de är stabila och pålitliga operativsystem, men det är även viktigt att underhålla dem kontinuerligt. För att täppa till säkerhetsluckor och uppdatera mjukvaran anställs oftast en systemadministratör, och denna kan antingen jobba på plats eller hemifrån.

Fördelar med fria programvaror och Linux

Begreppet fri programvara är viktigt av många anledningar, och den största är att stora företag aldrig får total kontroll över mjukvaran som vi använder i våra dagliga liv. Linux skapades med en tanke om att alla användare ska kunna använda ett operativsystem i sin dator utan att betala pengar för det, och det är själva grunden till tanken om open source. Samma sak gäller för annan mjukvara som används i Linux, och att hålla informationen fri är en viktig del av vårt samhälle.